Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan. W czasach przedchrześcijańskich w ten sposób żegnano zimę i przygotowywano się do nadejścia wiosny. Na wystawnych ucztach serwowano pieczone mięsa, chleb i wino. Wtedy też spotkano przekąskę będącą pierwszymi pączkami, czyli rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem i skwarkami.
Zwyczaj spożywana słodkach pączków był praktykowany na dworach od ok. XVI wieku. Natomiast do XVII wieku zaczęto się inspirować kuchnią francuską i przyrządzać lżejsze i apteczyniejsze w wyglądzie drożdżowe pączki.
„Jak tradycja stara każe
w domu, sklepie, biurze, barze
wszędzie pączek dziś króluje.
Każdy chętnie go smakuje.
Z dżemem, ,cukrem, z wisienkami
wszędzie pączek dzisiaj z nami.
Dziś kalorii nikt nie liczy
wszędzie moc pysznych słodyczy.
W tłusty czwartek przez dzień cały
słodkim królem pączek mały”
Autor nieznany
Klubowicze mieli dłuuugi „tłusty czwartek, bo zaczęli w wigilię tego
słodkiego dnia .









