„Tłusty czwartek” 15 lutego 2023

Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan. W czasach przedchrześcijańskich w ten sposób żegnano zimę i przygotowywano się do nadejścia wiosny. Na wystawnych ucztach serwowano pieczone mięsa, chleb i wino. Wtedy też spotkano przekąskę będącą pierwszymi pączkami, czyli rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem i skwarkami.

Zwyczaj spożywana słodkach pączków był praktykowany na dworach od ok. XVI wieku. Natomiast do XVII wieku zaczęto się inspirować kuchnią francuską i przyrządzać lżejsze i apteczyniejsze w wyglądzie drożdżowe pączki.

„Jak tradycja stara każe

w domu, sklepie, biurze, barze

wszędzie pączek dziś króluje.

Każdy chętnie go smakuje.

Z dżemem, ,cukrem, z wisienkami

wszędzie pączek dzisiaj z nami.

Dziś kalorii nikt nie liczy

wszędzie moc pysznych słodyczy.

W tłusty czwartek przez dzień cały

słodkim królem pączek mały”

Autor nieznany

Klubowicze mieli dłuuugi „tłusty czwartek, bo zaczęli w wigilię tego

słodkiego dnia 🙂.

Facebook